Fietsvakantie van Haarlem via Boedapest naar Split, Gefietst van 24 Juni tot 14 Juli 2015

Ten slotte

Het zit er weer op.
Belangrijkste reden waarom ik dit soort fietstochten doe is natuurlijk het fietsen, maar ook het onbekende. Elke dag is anders en geen enkele dag is van tevoren te voorspellen. Zo kan je er flink van balen dat de weg slecht is en bij de volgende bocht is dat dan alweer opgelost (soms duurt het ook veel langer).
Elke dag zijn er leuke ervaringen zoals de mooie omgeving, een groep everzwijnen die ineens voor je oversteekt, …

Meer lezen

Dag 20: Grebastica naar Split/Kaštel Stari

Vandaag het laatste stukje naar Split, tijdens het fietsen merk ik dat je niet meer heel erg met de omgeving bezig bent. Je wilt gewoon naar Split. Wat wel opvalt is dat er ontelbare baaien zijn die er allemaal karakteristiek uitzien, maar een lekker zandstrand is er niet bij.
Op ongeveer 30 km voor Split ben ik nog even het dorpje Trogir gaan bekijken. Mooi dorpje dat gebouwd was door de republiek van Venetië. De smalle steegjes en een aantal …

Meer lezen

Dag 19: Zadar naar Grebastica

Om half zes wakker, spullen ingepakt en richting haven gefietst. Daar om 7:30 de Ferry naar Preko genomen een langgerekt small eiland ongeveer 40 km lang de overtocht is ongeveer 25 minuten, het stuk fietsen naar Tkon was ongeveer 35 km maar absoluut de moeite waard wat een verschil qua drukte en toerisme met het vaste land.
Van Tkon de Ferry naar het vasteland genomen (Biograd na moru).
De route gaat verder via een doorgaande weg waarvan ik in eerste …

Meer lezen

Dag 18: Dagje Zadar

Na eerst eens lekker te hebben uitgeslapen, ben ik rustig aan het strand met een (elektronisch) krantje onder mijn arm gaan ontbijten. Nou weinig strand te bekennen, de hele kustlijn bestaat uit keien en sommige stukken zijn het betonplaten die overlopen in de zee. Ik heb onderweg wel leuker plekken gezien.
De oude stad is wel leuk, er was zaterdag markt en er zijn veel smalle steegjes waar je prima kant rondlopen. Ik was niet de enige die dat dacht, …

Meer lezen

Dag 17: Van Kraljevica naar Zadar

Afgelopen nacht alle haringen van de tent moeten gebruiken om te voorkomen dat de tent de lucht in ging, er was een noord oostelijke storm gaan waaien. Dit blijk “Bora” te zijn, een droge valwind die snelheden tot 180 km/uur kan bereiken. Nou ik ga naar het zuidwesten dus laat maar waaien. Op aanraden van een aantal Kroatische bekende ga ik de route naar Split iets anders doen dan gepland.
Ik had gepland om zondag in Split te arriveren maar …

Meer lezen

Dag 16: Zagreb naar Kraljevica

Het kwam goed uit dat ik een hotelkamer had geboekt, vanaf 11 uur is het flink gaan onweren en regenen.
Ook toen ik vertrok regende het nog maar met overschoenen aan en een dun regenjack was het prima fietsen. Ik heb geluk, vandaag is op papier de zwaarste rit, maar door de regen en de bewolking zal de temperatuur zeker niet zo hoog worden als gisteren.
Zagreb zelf is redelijk vlak maar na een half uurtje wordt het to wat …

Meer lezen

Dag 15: Bjelovar naar Zagreb

Volgens alle weerprofeten wordt het vandaag de laatste hete dag. Dus weer vroeg weg richting Zagreb. Kort stukje vandaag rond de 100 km. De route gaat over smalle wegen langs veel kleine dorpjes. Om half 8 stop ik in zo’n dorpje waar de op ik op een terrasje een kopje koffie met een groot glas water drink. Er wordt veel gepraat maar net als met het Hongaars, je verstaat weinig van het Kroatisch hoewel deze taal wel veel overeenkomsten heeft …

Meer lezen

Dag 14: Badacsonytomaj naar Bjelovar

Volgens al die weer apps zou het vandaag extreem warm worden. Dus weer vroeg op zodat ik nog voor half 6 klaar ben om te gaan fietsen. De eerste 40 km ging nog langs het Balaton meer. Daarna boog de route af naar de Kroatische grens. Ik had al een beetje het vermoeden dat ik vanaf nu niet veel terrasjes meer zou tegenkomen, ook plekken om mijn bidons bij te vullen zo minimaal zijn. Het was steeds zoeken naar de …

Meer lezen

Dag 13: Boedapest naar Badacsonytomaj

We gaan vandaag afscheid nemen van de rivieren, de Rijn, Main en Donau. Ik ga nu via Balaton en Zagreb naar de Adriatische zee.
Het mooie van fietsvakanties is dat je vaak niet weet wat je te wachten staat, zo ook vandaag. De route van Boedapest naar Balaton had ik zelf geplant omdat de bekendere fiets routes over drukke verkeerswegen gingen en daar had ik geen zin in.
Het eerste wat opvalt is het heuvelachtige landschap met uitgestrekte velden met …

Meer lezen

Dag 12: Dagje Boedapest

Vandaag een beetje rondkijken in Boedapest. Gezien de hoge temperatuur zal het wel “van schaduw naar schaduw lopen” worden. In ieder geval pet en zonnebrand crème mee.
Als eerste valt op dat alles van Red Bull Air Race er nog staat. Blijkt dat dit van vrijdag t/m zondag duurt.
Boedapest is een mooie oude stad, waar de Donau een dwars doorheen stroomt. Net zoals in Wenen ligt ook hier midden in de Donau een eiland dag op zondag veel mensen …

Meer lezen
1 2 3