Dag 6: Charmes – Belfort

Zaterdagochtend de laatste volle dag in Frankrijk kopje koffie op een terras met een koffiebroodje van de bakker om de hoek, dat is voor mij wel typisch frans. Er is weer geen wolkje aan de lucht en het is windstil, grootste deel van de ochtend volg Ik de Moezel nog, sinds gisterenmiddag heb ik geen andere fietstoeristen gezien wel zijn er langs de moezel veel campings die redelijk bezet zijn. Even na Remiremont was het duidelijk waarom er weinig toeristen waren de Moezel liep wel door maar het mooie fietspad hield op. Dit was ook de plek waar ik de blauwe loper route ga verlaten en richting de Alpen. Maar daarvoor moet ik wel nog even over de Vogezen heen. Nu had ik zelf wat routes bekeken maar heb uiteindelijk lokaal gekeken wat de “eenvoudigste” manier is om over de Vogezen te gaan. De route ging via de Le ballon d’Alsace met een top op 1186 meter dat was een uur klimmen met een stijgingspercentage van 7,5%. Naast een enkele fietser waren er vooral veel sportwagens en motoren die net veel kabaal zich naar boven slingerden ik deed het rustiger met een snelheid van 8 km/h. Eenmaal boven was het uitzicht fantastisch en door de wind was het niet zo heel warm. Ik kan veel dingen bedenken waarbij bergafwaarts niets zo mooi is maar voor een fietser is bergafwaarts eigenlijk heel fijn vanaf de top tot Belfort was het eigenlijk 25 km naar beneden zonder dat er veel getrapt moest worden. Het was wel oppassen dat het niet te snel ging dus vaak remmen.
Toen ik in Belfort aankwam zag ik dat dit een bekende plaats was in de Tour de France, ook dit jaar etappe 20 die wordt gereden op 22 juli, Le ballon d’Alsace is een col van de tweede categorie. Voor alle duidelijkheid ik had deze route niet van te voren gepland maar was wel “leuk” om te doen.
Ik heb in Belford een hotel midden in het centrum van Belford geboekt, mooie plek in een oude stad enige nadeel is dat ontbijt op zondag vanaf 8 uur is, en dat is te laat dus morgen onderweg maar wat ontbijten.
Het gaat morgen via Basel en de Duits, Zwitserse grens verder naar het oosten.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de Samenvatting Haarlem- Istanbul (2023)


6 reacties