Dag 17: Van Kraljevica naar Zadar

Afgelopen nacht alle haringen van de tent moeten gebruiken om te voorkomen dat de tent de lucht in ging, er was een noord oostelijke storm gaan waaien. Dit blijk “Bora” te zijn, een droge valwind die snelheden tot 180 km/uur kan bereiken. Nou ik ga naar het zuidwesten dus laat maar waaien. Op aanraden van een aantal Kroatische bekende ga ik de route naar Split iets anders doen dan gepland.
Ik had gepland om zondag in Split te arriveren maar vanaf vandaag t/m zondag is in Split het Ultra Europe Festival, daar komen ongeveer 50.000 mensen naartoe, dus ik ga een extra stop inplannen zodat ik NA zondag in Split ben. Daarnaast had ik gepland om langs de kust naar het zuiden te fietsen maar dat is nogal saai en druk dus ik ga via een aantal eilanden naar het zuiden.
Ik las vanmorgen de reactie van Godfried, over oude herinneringen, dat was voor mij de reden om als eerste ’s morgenvroeg naar Bacarac ben gegaan.
Als kind van 7-8 ben ik daar op vakantie geweest en was gefascineerd door de vissers die op pallen boven het water zaten te kijken of er vis in de baai zwom. Als dat het geval was werd de de baai afgesloten en met netten leeggehaald. Nou er is veel veranderd er staat nu een enorme olieraffinaderij net naast Bacarac, maar de palen waar de bissers op zaten staan er nog, hoewel niet meer in gebruik en ze storten bijna van ellende in elkaar.
Ben daarna doorgegaan naar het eiland Krk, er ligt een enorme brug tussen het vaste land en Krk, met een voetpad ernaast waar je mag fietsen, ik heb het niet gedaan, de doorgang was 20 cm breder dan mijn fiets met zijtassen daarnaast was de reling lager dan mijn zadel en stuur dat gaf geen veilig gevoel.
Van het eiland Krk ben ik met een Ferry naar Cres (20 min), daar naar het meest zuidelijke puntje van het eiland gefietst en van het plaatje Mali Lošinj ook weer met de Ferry naar Zadar gegaan. Deze route was echt fantastisch bijna geen auto’s, mooie wegen en een fantastisch uitzicht al zaten er wel weer een paar venijnige klimmetjes bij, uiteindelijk die dag meer dan 2100 hoogtemeters gemaakt. Maar wat je omhoog fietst ga je ook weer naar beneden.
De overtocht naar Zadar duurde 6 uur, maar dat is 6 uur lekker buiten op het dek zitten en genieten van de omgeving. Uiteindelijk was ik rond middernacht op de camping in Zadar. Het is een heel verhaal geworden maar vandaag was er ook veel te beleven.
Morgen ga ik een dagje in Zadar rondhangen.
De link naar de Garmin track


4 reacties

 • Jelle

  Hi Peter, mooi zeg de Adriatische kust! Check! Geniet!
  Nog mooie veilige kilometers toegewenst!
  Groet, Jelle

 • De laatste loodjes, maar weer een schitterende ervaring op je CV 😉 Genieten van het laatste stuk gaat vast helemaal goed komen! Gr. M@rry

 • Leny en Piet Doodeman

  Wat een verhaal Peter. Doe wel voorzichtig want je kunt beter een stukje lopen dan in het ziekenhuis belanden. Nog veel plezier verder en een goede terugreis.

 • Marry van Kuijk

  Hoi Peter, de visserspalen waar je het hier al over had staan er dus nog steeds. Leuk om te lezen. Jammer dat er een olieraffinaderij is neergezet, waardoor vissen daar geen optie meer is. Geniet nog van de laatste fase. Het was weer geweldig om te lezen! Gr. M@rry