Dag 13: Boedapest naar Badacsonytomaj

We gaan vandaag afscheid nemen van de rivieren, de Rijn, Main en Donau. Ik ga nu via Balaton en Zagreb naar de Adriatische zee.
Het mooie van fietsvakanties is dat je vaak niet weet wat je te wachten staat, zo ook vandaag. De route van Boedapest naar Balaton had ik zelf geplant omdat de bekendere fiets routes over drukke verkeerswegen gingen en daar had ik geen zin in.
Het eerste wat opvalt is het heuvelachtige landschap met uitgestrekte velden met zonnebloemen en graan. Soms gaat het wel wat stijl omhoog (10%) maat je gaat ook weer naar beneden.
Nu kon ik in Duitsland en Oostenrijk al niet onthouden door wel dorpjes ik gefietst had. De Hongaarse namen maken dat niet makkelijker na 4 uur fietsen kom ik in Székesfehérvár (geen idee hoe je het uitspreekt) het oude centrum staat vol met monumentale panden gezellige terrasjes en ze hebben zelf een accordeon speler die klaargestoomd wordt om de Nederlandse markt te veroveren.
Dichtbij Balaton staat er ineens een bord langs de weg verboden voor fietsers, afhankelijk van de verkeerssituatie negeer ik dat soms maar in dit geval moest ik kijken naar een plan B, dat betekent in zijn algemeen dat je moet omfietsen in dit geval een extra 10 km. Dan toch eindelijk bij het meer. Langs het hele meer ligt een fietspad ik fiets aan de noordzijde dat is het meest toeristisch stuk.
Mijn verwachting van dit fietspad waren niet hoog, gebaseerd op de dramatische staat van het fietspad langs de Donau (Hongarije deel) maar je raadt het al dit noordelijke fietspad om Balaton was fantastisch, goede staat van de weg en alles goed aangegeven, een aanrader.
De link naar de Garmin track


2 reacties

  • Godfried Meijer

    Peter leuk om je verhalen weer te lezen! Veel plezier en wees voorzichtig! Godfried

  • Jelle

    Hi Peter, mooie foto’s zeg! Het ziet er allemaal fantastisch uit. En je bent goed op schema, toch? Maar wat een temperaturen zeg, pfffff. Drinken, smeren en petje op! Je zal er wel als een echte proffietser uit zien in je Adams tenue ;-D
    Goeie reis verder! Groet,
    Jelle