Dag 26: Cerkezkoy – Istanbul

Laatste dag, was weer de eerste bij het ontbijt. Het is een uur of 3 fietsen naar de kust en vandaar ga ik via de kust naar Istanbul en dan het oude centrum.
Het is weer lekker warm als ik om half 8 op de fiets stap. Het hotel lag midden in het centrum omringd door restaurants. Het was dus niet moeilijk om iets te vinden. Gisteren heb ik in de ochtend niet veel gestopt ik wilde de warmte voorblijven. Vandaag een andere tactiek gewoon regelmatig stoppen het is toch al warm.
Ik ben overgestapt op het Turkse kopje thee met suiker smaakt prima.
Aan de wind voel je dat je langzaam bij de kust komt en om 11 uur is daar de zee. Een smal strandje en heel af en toe een windje van zee wat een heel klein beetje verkoeling geeft maar uit de wind is het weer gewoon heet. Het stuk langs de kust naar Istanbul is een uitdaging er loopt een 4 baans provinciale weg (D100) daar mag je op fietsen er is een brede vluchtstrook en daar rijdt het langzame verkeer op zoals tractoren en fietsen. Maar dit wil je zoveel vermijden maar bij bruggen is er geen alternatief, vaak is er een ventweg waar je dan over kan fietsen. Het is niet rustig maar dat had ik ook niet verwacht als je in de buurt van Istanbul fietst. Er zijn nog wel wat gemene klimmetjes eentje naar 200 meter met stukken van 13% en dan geeft de Garmin ook nog een temperatuur aan van 44 graden.
Het is ook op de parallel baan nog flink oppassen dus ik pas de snelheid aan en neem geen enkel risico.
Het stuk langs de kust was ongeveer 50 km vanaf 20 km verschenen de eerste wolkenkrabbers wat dichte bij het oude centrum op ongeveer 10 voor mijn eindbestemming begonnen de winkelstraatjes en bijbehorende opstoppingen en iedereen maar toeteren ik heb bellen met mijn fietsbel geprobeerd maar dat hielp niet, wel zag ik een enkel fietspad.
In het centrum kwam ik een Nederlander tegen, zag een fietser en dacht dat moet wel uit Nederland komen. Hij wilde de route zelf ook een keer fietsen ik kon hem alleen maar vertellen dat je het gewoon (in je eigen tempo) moet doen.
Het laatste stukje van 5 km kon je amper nog fietsen ik kwam ook al langs een aantal toeristische attracties, dat is voor de komende dagen. Het fietsen in de hitte ging vandaag beter dan gisteren je gaat je toch aan het weer aanpassen.
Dinsdag fiets ik naar een hotel dicht bij het vliegveld (8 km) en dan woensdag met het vliegtuig weer terug naar huis, ook daar heb ik weer zin in.
Mijn laatste post is waarschijnlijk woensdag met een samenvatting en wat foto’s die ik in Istanbul heb gemaakt.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de Samenvatting Haarlem- Istanbul (2023)


16 reacties

 • John

  Geweldig Peter, je bent er. Met die warmte extra zwaar en des te fijner dat je er ook bent. Geniet van je rustdagen!

  • Ja broer, het zit erop. Laatste 3 dagen waren wel warm en veel hoogtemeters maar nu een beetje de toerist uithangen.
   Zal wel wennen worden als je 25 dagen in een niet toeristische omgeving bent geweest en dan nu in het meest toeristische deel van Istanbul.
   Ik ga in ieder geval uitslapen en rustig aan doen. Spreek je volgende week

 • Ilse

  Whoop whoop! Goed gedaan pap. Welkom in Instanbul. Geniet nog lekker van de laatste dagen daar. En we zien je woensdag weer.

  X Ilse

 • murat

  Hallo peter,
  Leuk je te hebben ontmoet, ik zag van 100 m al dat het een hollander moest zijn, om zo gek te zijn, in hartje istanbul met 40 graden op een fiets te touren, je heb me ook geinspereerd, echt heel veel respect, en geniet van je vakantie.

  Mvg
  Murat

  • Hallo Murat,

   Leuk je ontmoet te hebben en ja die Hollanders herken je altijd direct.
   Als je hulp of tips wil hebben laat het me weten. Ik deel graag mijn ervaring denk eraan het is een beetje verslavend 🙂

   Groet Peter

 • Freek

  Opnieuw super knap gedaan. En dank voor t leuke reisverhaal.

 • Albert Bencic

  Hi Peter, Another great adventure is behind you. Well done. Respect.

  • Hi Albert,

   Thank you and nice to hear from you!
   It is fun to cycle thru these beautiful countries and like last year I also crossed Croatia but this year the northern part.

   All the best and regards to your colleagues.

 • Gabby Wijers

  Oeps, you did it again!
  Geweldig, mijn complimenten.
  Geniet weer van de fotos waar alleen je fiets op staat.
  Dank weer voor het geweldige verslag.
  Genoten.
  Kom er veilig thuis straks, eerst nog even genieten in Istanbul!
  Groet Gabby

  • Dankjewel Gabby, ja die fiets speelt de hoofdrol in elke fietsvakantie. Het was leuk om de verslagen te maken en de reacties to horen

   Groet Peter

 • M@rry

  Hoi Peter,
  Je hebt het weer gered (alsof we daar aan zouden twijfelen) en nu even een paar dagen rust. Geniet ervan!
  Ik kijk uit naar je laatste verslag en de laatste foto’s. Ik heb weer genoten!
  Gr. M@rry

  • Hallo Marry,

   Leuk om het te horen, ik vond het ook weer leuk om te doen.
   De fiets heeft het dit jaar wel zwaar gehad, wat een slechte wegen vanaf Kroatië, maar inderdaad ik ga nu lekker een beetje de toerist uithangen in Istanbul en voorbereiden op de terugreis woensdag

   Groetjes Peter

 • Ton Puthaar

  Hi Peter, je bent een bikkel. Fijn dat je er van genoten hebt en dat je heel bent aangekomen. Hopelijk tot snel ziens, groeten, Ton

  • Dankjewel Ton en inderdaad veilig en gezond op je bestemming komen is het belangrijkste

   Groeten Peter