Dag 22: Elin Pelin – Plovdiv

Dat uurtje eerder opstaan valt toch wel tegen maar het is nog niet zo warm.
Een half uur na vertrek is het voor de laatste keer deze vakantie een redelijke klim, daarna is zijn het alleen nog maar wat heuvels. Interessant is wel dat ik in de laatste 6 dagen meer geklommen heb dan in de Alpen terwijl ik bij bergen niet direct aan Servië en Bulgarije dacht.
De route gaat via een provinciale weg maar die wordt steeds rustiger en dan een bord, weg afgelopen. Het wegdek ziet er ook heel slecht uit er zijn niet direct alternatieven dus doorfietsen. De we wordt smaller en smaller en gaat ondertussen bergafwaarts en dan denk je constant als ik nu terug moet het ik een uitdaging. Eerstvolgende hindernis is een tunnel onder de snelweg, als die dicht is is het klaar maar nee niets aan de hand sterker nog het wegdek wordt langzaam ietsje beter. Dan na een half uur een hele oude auto. Dat is een goed teken uiteindelijk kwam het helemaal goed en zat ik na 15 km weer op een normale weg.
Het meest vermoeiende van deze wegen is dat je constant bezig bent om kuilen te vermijden want er zitten zoveel diepe gaten in de weg dat als je een keer niet op let je door zo’n kuil fiets en dat is niet best voor je banden en wielen.
Lunch in Pazardzhik en daarna door naar mijn eindbestemming voor vandaag Plovdiv.
Plovdiv is een grote stad, mijn hotel ligt midden in het oude centrum naast een opgegraven Romeins stadion. Als ik daar loop kom ik een mede Istanbul fietser tegen ook hij heeft ook slechte ervaringen met de sultan route. De route die ik vandaag gereden heb was weer prima over het algemeen heel rustig alleen rondom de grote steden wat meer verkeer.

Het gaat allemaal wat sneller dan aanvankelijk bedacht als ik in dit tempo blijf doorfietsen ben ik er 3 dagen, 2 dagen eerder dan gepland (425 km). Ik ga vanaf morgen wat minder km’s per dag fiets en dan ben ik vrijdag ipv de geplande zaterdag in Istanbul, maar dat kan natuurlijk nog veranderen als de route moet worden aangepast.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de Samenvatting Haarlem- Istanbul (2023)


4 reacties

 • M@rry

  Hoi Peter,
  Ook weer heel anders, maar het ziet er een stuk vriendelijker uit. Je komt weer de nodige uitdagingen tegen onderweg, maar daar laat jij je niet door kisten. Sterker nog, achteraf blijken het geen uitdagingen te zijn. Geniet nog van het laatste stuk.
  Gr. M@rry

  • Hallo Marry,
   Je hebt natuurlijk helemaal gelijk een beetje uitdaging is ook wel leuk, anders wordt het een beetje saai.
   Laatste paar dagen gaan zeker leuke
   Groetjes Peter

 • Freek

  Going strong!. Omdat ik oog vraagtekens had nig even nagekeken: Bulgarije zit bij de EU en Servië niet. Zal voor Servië ook nog wel even duren, want ze zijn daar niet zo erg pro EU, meer pro Rusland…

  • Hallo Freek,

   Het is ook zo duidelijk te zien, als je vanuit Kroatië naar Servië gaat zie je al een enorm verschil van Servië naar Bulgarije ook weer dat verschil maar dan omgekeerd Bulgarije is eigenlijk best een mooi en verzorgd land op een paar wegen na 🙂