Dag 21: Dimitrovgrad – Elin Pelin

Het plan was/is om de Sultans trail fietsroute naar Istanbul te volgen, maar het zal wel zijn opgevallen dat vanaf Kroatië het een behoorlijke puzzel is om op een normaal verhard wegdek te blijven. Al sinds een dag of drie plan ik de route voor de volgende dag en zet die in mijn Garmin navigatie. Nou dat ga ik de komende week meer doen. Misschien is er een Sultans trail wandelroute maar de fiets route is niet best, ga dat ook nog wel terugkoppelen. Het is geen probleem ik heb alle middelen bij de hand om het per dag te verbeteren en in grote lijnen is het dezelfde route maar dan beter 🙂

Bij het passeren van de grens kom ik vanaf vandaag ook in een andere tijdzone. Het is in Bulgarije een uur later t.o.v. Nederland. Het werd ook wel tijd, gisteravond was het al om 20:30 donker en rond 4:30 licht.

Afgelopen nacht een prima hotel maar ja als het hotel Happy heet kan het ook haast niet anders.
Na het ontbijt een klein stukje fietsen naar de grens. Al gauw zag ik een enorme file van auto’s en vrachtwagens voor de grens staan 5 rijen dik en heel veel mensen naast de auto. Ik slingerde mij op de fiets naar voren en ging naar het loket waar normaal bussen staan en werd meteen heel vriendelijk geholpen, dat was één, deze truc werkte niet bij de Bulgaarse grensovergang maar daar ging ik naar de achterkant van een douane hokje en werd ik ook snel en vriendelijk geholpen en werd nog een goede reis gewenst. Op de parkeerplaats na de grensposten stonden een paar Nederlanders, ik vroeg of dit normaal was die drukte. Ze vertelde mij dat het nu 4 uur duurde en dat het nu best wel snel ging ze hadden wel eens 8 uur moeten wachten. Gelukkig was ik er na 20 minuten langs.voor alle duidelijkheid er was geen grensovergang voor voetgangers anders had ik die wel gebruikt.
Vanaf de grens ging ik via de alternatieve route de bergen in het was ondertussen al 10 uur (uur tijdsverschil) en ik moest eigenlijk nog beginnen. De route was mooi en rustig maar er moest wel weer flink geklommen worden. Dat echte klimmen is alleen vandaag en morgen nog als ik het goed kan inschatten zullen het vanaf dinsdag hoofdzakelijk heuvels zijn.
Het was mijn eerste bezoek aan Servië het is ook mijn eerste bezoek aan Bulgarije eerste indruk is dat Bulgarije een stuk welvarender is het is allemaal net wat moderner vergeleken met Servië.
In het centrum van Sofia is het gezellig druk tijd voor lunch en deze keer geen gegrild vlees.
Vanaf Sofia is het nog 30 km naar het hotel, zoals altijd rond grote steden was het in de buurt van Sofia druk maar dat werd minder en minder in de buurt van mijn eindbestemming waren de wegen weer rustig en prima om te fietsen.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de Samenvatting Haarlem- Istanbul (2023)


6 reacties

 • Ronald Wijers

  Goed bezig, Peter. Ik volg je reis weer met veel belangstelling en bewondering. Je schiet aan aardig op.

  • Hallo Ronald,

   Ja het eind komt langzaam in zicht, het gaat allemaal best wel vlot en zonder problemen.

 • Leo van Hugten

  Morguh Peter, rustdagje van 105km??? Tja, het is wat je een rustdagje noemt. Mooie verhalen en avonturen. Ik blijf het knap van je vinden en respect hoe je over de bergen fietst. Deze week je eindbestemming. Geniet en super goed bezig.

  • Goedemorgen Leo,

   Tsja die rustdag liep wat anders dan gepland. Ik had niet verwacht dat ik zo lang bij de grens bezig zou zijn en na de grens heb ik een andere route genomen omdat het te druk was dat was 25 km extra. Ik was in ieder geval ruim op tijd op de Formule 1 te kijken.

 • Gabby Wijers

  Mooie gebouwen hier.