Dag 19: Smederevska Palanka – Aleksinac

Vandaag geen ontbijt bij het hotel maar een koffie met een broodje bij de buren. Vandaag gaat het voor een groot deel in een straal van 10 langs de A1 de bergen in.
Over dit deel van de route heb ik best nog wat zitten puzzelen. Er was een route over smalle wegen maar dwars door de bergen of via de parallel weg van de snelweg. Ik heb voor het laatste gekozen met als risico dat het wat drukker kan zijn.
Tot nu toe is de keuze heel goed geweest de parallel weg is heel rustig en gaat door heel veel kleine dorpjes wel zijn af en toe de wegen slecht.
Ik stop even in Jagodina waar er markt is het is heel erg druk, te druk om met de fiets doorheen te lopen rondom de markt staan alle straten vol met auto’s, auto’s kunnen niet meer voor of achteruit maar met de fiets kan ik er net nog doorheen. Wat me al een hele tijd opvalt is dat in Servië maar ook in Kroatië enorm groot begraafplaatsen zijn vaak vol met bloemen en vaak goed zichtbaar vanaf de weg, heb er nu maar eens een foto van gemaakt.
Een voordeel van langs een snelweg rijden is dat de hoogteverschillen minder zijn en er is altijd wel een benzinepomp waar je een ijsje of een fles water kan kopen.
Het uitzicht onderweg is prima en door de bewolking is het ook niet te warm, met een windje in de rug is het prima fietsweer en ben ik al om half 3 in mijn eindbestemming voor vandaag Aleksinac.
De keuze om de provinciale wel langs de A1 te nemen was een hele goede keuze Vandaag geen hotel maar een 3 kamer appartement midden in het centrum.
Morgen wordt wat uitdagender dat wordt waarschijnlijk de dag met de meeste hoogtemeters van deze vakantie er zitten 2 flinke klimmen in om uiteindelijk 5 km voor de grens met Bulgarije te overnachten.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de Samenvatting Haarlem- Istanbul (2023)