Dag 33: Blace – Gruda

Ik heb al een paar dagen een achterband die langzaam leeg loopt en vanmorgen heb ik besloten om de binnenband maar te vervangen. Toen ik bezig was zag ik ook dat mijn buitenband helemaal versleten was. Ik heb extra buitenbanden meegenomen en was van plan om ze in Sevilla te vervangen maar de bestaande banden zagen er toen nog goed uit maar na meer dan 8000 km was tijd om de achterband te vervangen. Half uurtje later kon ik weer fietsen. Toen bleek ook dat de kleine slinger in mijn achterwiel verdwenen was. Ik had al ruim een week een kleine slinger in mijn achterwiel. Dus de fiets is nu weer helemaal top. Voorband is nog wel origineel kijk en ziet er ook goed uit.
Eenmaal weer onderweg was ik al snel bij de De Peljesac brug, deze brug is sinds juni dit jaar open en zorgt ervoor dat je nu naar Dubrovnik kan zonder via Bosnië en Herzegovina te gaan. Ik pak de oude weg fietsers hebben ook geen keus. Het leuke is dat nu iedereen de brug neemt en de oude weg die anders heel druk was helemaal leeg is. Ook staan er enorme grensposten waar nu heel af en toe iemand langs komt. De douanebeambte begon zelfs een gesprek😀.
Het vroeger zo drukke grens plaatsje Neum wat in Bosnië en Herzegovina ligt was helemaal verlaten er waren nog wel wat toeristen winkels open maar het merendeel was dicht. Die brug heeft natuurlijk een enorme impact voor die mensen. Ik vond het anders wel prima het was heerlijk rustig op de weg. Een half uur later ben je alweer in Kroatië.
In de buurt van Dubrovnik werd het wel weer druk en er moest ook veel geklommen worden maar dat geeft natuurlijk weer mooie vergezichten.
Toen ik in Dubrovnik aan kwam lag er een enorm cruiseschip, dat betekent heel veel toeristen en dat klopte, ik had spijt dat ik het oude deel van Dubrovnik ingegaan ben er was geen doorkomen aan. Daar kwam nog bij dat ze met opnames bezig waren dus een deel van het oude centrum was afgesloten. Na een half uurtje was ik er wel klaar mee en ben verder gefietst, hoewel het nog wel even moeilijk door de enorme drukte Dubrovnik uit te komen. Toen ik weer op de route zat was het nog een uur naar mijn eindbestemming in Gruda, een dorpje dat 15 km voor de grens met Montenegro ligt.
Morgen naar Dubrava een dorpje in Montenegro dat 20 km voor de grens met Albanië ligt.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de Samenvatting Haarlem via Sevilla naar Athene (2022)


2 reacties

  • Gabby

    Jammer vsn de drukte, maar dat is volgens mij altijd zo

    • Klopt de kust van Kroatië is verschrikkelijk mooi en rustig met uitzondering van Dubrovnik, waarschijnlijk door die enorme cruiseschepen die daar stoppen, dan wordt de stad in een keer overspoeld met toeristen.