Dag 16 : Rome – San Donato

Zondagmorgen in Rome, het is bewolkt maar nog wel warm (29C) en er staat een stevige zuid-oosten wind.
Het is nog rustig op straat, eerst maar eens uit de stad zien te komen. De route voor het eerste deel van de dag is een Italiaanse fietsroute BI-1.
De eerste 15 km is de beroemde Via Appia Antica (De weg van Appius) dit is een van de eerste Romeinse wegen. Nou het is in ieder geval geen fietspad. Het wegdek bestaat uit grote keien van ongeveer 40 cm bijna onmogelijk om over te fietsen. Goed ik heb de weg gefietst, deels via een soort pad langs de weg en de rest stuiterend over de keien.
Het is een kaarsrechte weg met langs de hele weg overblijfselen uit de Romeinse tijd. Maar gelukkig komt ook hier een eind aan en fiets ik weer op de lokale weg naar de kust die overigens ook niet meer onderhouden is sinds de Romeinen wat een slechte wegen heb je hier toch.
Ondanks het bewolkte weer was het druk richting de kust zo druk dat het verkeer op een gegeven moment helemaal vast stond en dan zie je dat ze geen fietsers gewend zijn, er bijna niet langs te komen.
Met de lunch had ik wel een aparte ervaring ik stop bij een restaurant niets bijzonders, ik vraag netjes om een tafel, was er geen plaats meer! Zeker 10 tafeltjes waren nog leeg ze wilde mij gewoon niet als klant hebben. Maar even tot 10 geteld en een paar km verderop aan het strand wat gegeten.
Het B&B wat ik geboekt had, werd gerund door een over ijverige vrouw die geen woord Engels sprak dus uiteindelijk hebben we dankzij een dorpsgenoot die uit Nederland kwam en erbij werd gehaald alles geregeld, hoewel er niet zoveel te regelen was.
Ik heb wel mijn fiets weer schoongemaakt en de achterrubbers van mijn remmen vervangen. Voor moet ook vervangen worden maar ik had maar één setje bij mij en eigenlijk nog nooit de remmen moeten vervangen. Komt waarschijnlijk door de regen in de eerste week. Overmorgen in Napels maar even nieuwe halen.
Het was vandaag een relaxed dagje, morgen tot net voor Napels.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de Samenvatting Haarlem – Sicilië (2021)


2 reacties

  • M@rry

    Hoi Peter,
    Die keien zien er niet erg uitnodigend uit. Ook met een naaldhakje is het niet aan te raden ;-). Leuk weggetje voor de foto, maar meer ook niet. Waarschijnlijk zit je nog steeds na te trillen…

    • Hallo Marry,

      Zelfs op wandelschoenen gingen mensen in de berm lopen ipv over de weg. Je voelt het trillen met name in je polsen omdat het niet handig is om op het zadel te gaan zitten. Dus staand fietsen.