Dag 8: Müncheberg naar Guben

Omdat het restaurant gisteravond gesloten was bestond het avondmaal uit een blik soep. Op zich prima, op de camping was een keuken met magnetron en bestek en borden. Ik heb in voorgaande jaren wel slechter gegeten.
Vanmorgen vroeg begonnen en na een uurtje was de Oder al in zicht. Niet veel later ging de R1/D3 route die ik vanaf Nederland gevolgd heb door naar de overkant van de Oder (Polen en uiteindelijk st Petersburg ) ik volg vanaf nu de Oder fietsroute D12 stroomopwaarts.
Het valt op dat vanaf Berlijn de secundaire wegen heel slecht zijn, een soort van Belgische kasseien maar dan groter. Voor het fietsen ga je dan vaak op het trottoir fietsen . Als dat niet kan is het vooral rustig en vaak staand fietsen, zitten is niet echt een optie. De echte fietspaden zijn wel vaak mooi geasfalteerd.
De fietsroute langs de Oder is een mooi geasfalteerde weg met in een aantal gevallen een pad op de dijk en een pad naast de dijk. Op de dijk fietsen is het leuks want dan zie je wat van de Oder, naast de dijk is niet heel boeiend. Het is ook een populaire fietsroute. De dorpen en steden waar je doorheen fiets zijn ook niet spectaculair er is wat vergane industrie en veel slecht onderhouden huizen. Dat zal langs de Donau wel anders zijn.
Nu heb ik mij nauwelijks in de details van de Oder verdiept maar voorbij Frankfurt aan de Oder, werd de rivier een stuk smaller het blijkt dat de Oder zich splits in de Bóbr en Odra die In Polen zijn oorsprong heeft en de Neisse die richting Tsjechië gaat ik volg dus de Neisse.
Ik zet mijn tent op in Guben, blijkt er ook een Gubin te zijn aan de Poolse kant van de rivier met wat googelen vond ik een leuk artikel in de Volkskrant over bij de steden die voor de tweede Wereldoorlog eigenlijk één stad waren en na de val van de muur in twee afzonderlijke steden gesplitst is.
Ik overnacht in het Duitse deel Guben. Morgen verder richting Tsjechische grens.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de samenvatting Rondreis Midden en Zuid Duitsland (2020))