Dag 19: Durrës naar Orikum

Afgelopen nacht heb ik in een hotel geslapen, hotel misschien wel een groot woord. Toen ik daar aankwam was ik de enige gast de rest van de kamers was leeg. Alleen de zoon van de eigenaar sprak wat Engels ze waren in ieder geval ongelofelijke gastvrijheid. Ik kreeg de mooiste kamer en bij het eten allerlei extras zoals De nodige glaasjes met Raki en hoewel het ontbijt eigenlijk pas vanaf 8 uur was kreeg ik, omdat ik om 6 uur weg wilde. een aangepast ontbijt vanmorgen. Er stond er een gedekte tafel klaar met verse jus, espresso, meloen, brood etc. Toen ik wegging moest er nog wel een foto gemaakt worden en ik kreeg een flesje Raki mee.
Eenmaal weer op de fiets was het een enorme puzzel hoe ik moest rijden, ik had hier al heel veel aan voorbereid omdat de route langs een snelweg gaat maar je natuurlijk niet op de snelweg wil fietsen. Uiteindelijk via een aantal kleine weggetjes door hele kleine dorpjes een prima route gevonden.
In Rrogozhine was het tijd voor koffie. Bij een koffie bar wordt ik meteen door de eigenaar bij hem aan zijn tafeltje gevraagd, hij sprak wat Frans en met handen en voeten uitgelegd waar ik vandaan kwam en waar de reis naartoe ging. Toen ik wilde betalen wilde hij geen geld, koffie was van hem. Albanië mag dan wel een arm land zijn maar wat ik de afgelopen 24 uur aan gastvrijheid heb gezien is natuurlijk fantastisch en er valt misschien niet zo heel veel te zien maar die gastvrijheid is toch ook wel wat waard.
Rond lunch was ik in Fier, ineens een moderne stad met fietspaden, op de markt verkochten ze vooral veel groente en fruit maar ook kippen en er was een soort van fietsenwinkel😀
Een paar uur verderop ligt de stad Flora net als Flier een hele moderne stad, het lijkt een andere wereld als je de stad vergelijkt met het binnenland.
Het laatste stuk rij ik weer langs de Adriatische kust, hier heeft het toerisme zijn werk gedaan.
Afgelopen 2 dagen heb ik een stukje van het binnenland van Albanië gezien een mooie ervaring, de wegen zijn dramatisch maar je moet er wat voor over hebben.
10 km onder Flora heb ik aan de kust een hotel geboekt.
Vandaag was weer een bijzondere dag oh ja ook weer een overstekende schildpad geholpen.
Morgen gaat het de bergen van Albanië in.

Hier is de link naar de gereden route en de samenvatting Haarlem – Corfu Griekenland (2019)

6 reacties

 • John

  Lang leve onverwachte ontmoetingen, klinkt mooi en het ontbijt ziet er inderdaad heel lekker uit. Succes morgen in de bergen!

 • M@rry

  Dit is wel wat anders dan dat je gewend bent, maar daarom niet minder mooi om mee te maken. Geweldig hoe mensen met handen en voeten proberen om een gesprek met je aan te gaan. Lijkt me een te gekke ervaring!

 • Gabby

  Ik hoor dat steeds vaker, dat Albanië veranderd is en dat de mensen zo aardig zijn. Misschien maar er naar toe voor de grote golf komt?

  • Hallo Gabby, het is echt een mooi land en idd nog niet overvallen door het massa toerisme alhoewel de kust al wat toeristisch is. Het land is zeker aan te bevelen.