Ten slotte

De afgelopen dagen op de camping in Almayata waren prima, het was een echte Spaanse camping alles dicht op elkaar. Ik had een prima plek dicht bij het strand.
Slapen voor middernacht is geen optie, daarentegen leeft de camping weer op rond 10 uur ‘s morgens. Er waren overigens alleen maar Spanjaarden, prima camping dus!
Woensdag ben ik om mijn gemak naar mijn hotel in Malaga gefietst. In Malaga ben ik nog even naar het vliegveld gefietst om verrassingen te voorkomen. Het vliegveld was slecht bereikbaar, maar goed dat ik weer van tevoren heb gecontroleerd, je wilt dat soort verrassingen niet voor je vertrek.
Malaga zelf is een leuke stad, niet zoals Cordoba of Granada maar het heeft wat toeristische attracties en mooie winkelstraten. Het strand is wat eigenaardig, het strand is mooi maar het uitzicht is een industriële haven. Het is wel heel toeristisch, maar dat kan ook komen omdat ik de afgelopen weken niet veel toeristen heb gezien.
Er staat boven op een bergje een kasteel. Ben er even naartoe geweest voor wat foto’s.

De vlucht
Inchecken gaat altijd heel goed, net als bij een normale vlucht maar dan de fiets afleveren. Die fiets past namelijk niet door de scanner. Ook niet de scanner van de grote bagage. Dat was natuurlijk nu ook weer. Uiteindelijk de wielen er tijdelijk even afgehaald en door een nog grotere scanner gegaan met hulp van iemand van aviapartners. 20 minuten voor boarding was ik bij security prima op tijd dus. Vlucht was allemaal prima op tijd en op Schiphol ging ook alles goed, ondanks de drukte. Na een uurtje fietsen was ik weer thuis en zat de fietsvakantie er weer op.

Samenvatting
Ook dit jaar heb ik weer door heel veel mooie delen van België, Frankrijk en Spanje gefietst ieder met zijn eigen kenmerken. Soms is het het uitzicht maar soms ook de geur of de stilte. Elke dag fiets je wel weer in een andere omgeving. De afgelopen 3 weken zijn weer omgevlogen, eigenlijk Is het een aaneenschakeling van hoogtepunten waar je je niet altijd even bewust van bent, je gaat het gewoon vinden maar gelukkig hebben we de foto’s nog 🙂

Het eerste deel was relatief vlak, Parijs was leuk om eens doorheen te fietsen ook het fietsen langs de Loire was mooi maar ook relatief druk bezocht door andere vakantiefietsers. Vergeleken met de trip naar Lissabon was de route naar de pyrineejn nu een stuk eenvoudiger. Chapelle de Notre-Dame des Cycliste, was indrukwekkend om te zien en natuurlijk ook Lourdes wat toch wat massaler was dan ik had verwacht. De Pyreneeën rit blijft een mooie tocht ondanks al dat klimmen.
In Spanje heb ik ondanks alle mooie steden het meest genoten van de Spaanse eet en drink cultuur. ‘s morgens bij een barretje een Cortado en Tostado was misschien wel het dagelijkse hoogtepunt. Natuurlijk waren de bezoeken aan de grote steden ook mooi, Zaragoza, de moskee van Cordoba, het Alhambra van Granada. Ook de dagen in Jaén met mijn collega’s waren enorm gezellig.
Omdat er haast geen campings zijn in het binnenland van Spanje en omdat het veel te heet is om daar op een camping te staan heb ik hotels genomen, de keuze in hotels/hostels was meer dan voldoende ik moet wel zeggen dan ik van 0 tot 4 sterren elke vorm van luxe heb gezien.

Het weer heb je niet in de hand, ik heb dit jaar 2 nachten regen gehad . Tijdens het fiets heeft het helemaal niet geregend dat is best wel uniek. Het is wel vaak heel heet geweest zowel in Frankrijk als in Spanje. Tijdens die hete dagen was water eigenlijk het belangrijkste.

Elke dag werd er gefietst met de gedachte dat je de dagen erna ook nog verder moet. Maar een enkele keer heb ik van de geplande route afgeweken, soms door een onverharde weg en een keer omdat de wegen waren afgesloten voor een motor wegwedstrijd.

Lichamelijk gaat het uitstekend ik heb wel regelmatig kramp in benen en handen gehad. Ook het zitvlak was met name de eerste week wel een beetje beurs na al die uren op het zadel.

De aanpassingen die ik aan de fiets heb gedaan. Bagagedrager en nieuwe handvatten waren een goede investering. Van de nieuwe handvatten ik veel plezier gehad.
Versnellingshandels is wel een punt voor verbetering, ik weet zeker dat ik ze 2 jaar geleden heb vervangen maar waarschijnlijk door het vele gebruik slijten ze sneller. Volgend jaar voor vertrek beide kabels preventief vervangen. O ja voordat er vragen komen, ook dit jaar weer geen lekke banden 🙂 en de wegen waren af en toe weer dramatisch ook ben ik meerdere malen door resten van glas gereden gelukkig zonder gevolgen.

Navigatie was natuurlijk weer met de Garmin GPS, ik zou niet zonder kunnen.Het volgen van de track op het scherm is ideaal. In een enkele uitzondering gebruikte ik Google Maps of mijn boerenverstand.

Onder het menu Samenvatting is een overzicht van alle dagen ik zal de komende tijd de statistieken nog wat bijwerken.

Volgend jaar gaat de route in ieder geval door Oostenrijk en Slovenië hoe verder weet ik nog niet maat daar heb ik 11 maanden de tijd voor.

Dan wil tenslotte iedereen weer enorm bedanken voor de leuke reacties via deze site of ander social media. Ik vond het leuk om te doen en het was altijd weer leuk om te horen dat jullie het ook leuk vonden.

Als er nog tips zijn (website, tekst, foto’s) dan hoor ik het graag.

Tot volgend jaar!

De link naar de gereden route van woensdag en donderdag en de samenvatting Haarlem – Granada Andalusië (2018)

3 reacties

  • Hans Slegers

    Ha die Peter, het was weer een genot om jou verhaal dagelijks te mogen lezen. Het is en blijft toch weer een fantastische uitdaging. Pak even je rust en ik spreek je snel. Fijn weekend. Groetjes, Hans.

  • Ilse

    Jeeeeee je bent weer gezellig thuis!! Klinkt wederom als een super leuke reis! Morgen gaan we gezellig je verjaardag vieren. Tot snel pap X

  • John Hegman

    Welkom terug broer, zie je morgen. Zondag vertrekken we op de fiets naar Basel, net nieuwe fietstassen gekocht, het moest er eens van komen.