Ten slotte

De afgelopen dagen

Mijn plek direct aan het strand de afgelopen dagen was echt super, het was koel en het geluid van de zee was heerlijk. Ik heb elke dag wel rond de lunch een uitstapje gemaakt een keer naar Kalamata, een keer naar Petalidi een dorpje iets naar het zuiden en een keer naar Messini allemaal in een straal van 30km. Kalamata is op een doordeweekse dag een heel andere stad dan op zondag, zondags was de stad uitgestorven maar ik was er op maandag en het was heel druk. Er waren nu ook bedelaars die toeristen om geld vroegen, die hadden zondag zeker ook een vrije dag. Messini ben ik een geweest voor lunch het ligt net voor het vliegveld en heeft een leuk plein meer daarbij veel restaurantjes.
De fiets ook nog even uit elkaar gehaald en helemaal schoon gemaakt dat voorkomt hele vieze handen bij de afhandeling op het vliegveld.

De vlucht

Ik had alles weer goed voorbereid voor het inchecken voor de vlucht naar Schiphol ik was er 3 uur voor vertrek om fiets en bagage op orde te brengen. Het is elke keer een verrassing wat er bij het inchecken en de security gaat gebeuren, maar deze keer was het allemaal heel erg simpel geen enkele vraag of opmerking. De fiets ging mee naar de security check voor personen. Daar werd de fiets door iemand meegenomen naar het vliegtuig gebracht zonder enige controle.  Bij aankomst op Schiphol, ging het gezien de enorme drukte goed na een half uurtje wacht en was de bagage er 15 minuten later kwam de fiets op de goederen band aan rollen. Alles weer in elkaar gezet en daarna het laatste stukje naar huis gefietst.

Samenvatting

Je realiseert je vaak niet in wat voor mooie omgeving je rijdt, er is elke dag wel weer een nieuwe omgeving. De afgelopen 3 weken zijn omgevlogen, eigenlijk Is het een aaneenschakeling van hoogtepunten waar je je niet altijd even bewust van bent, je gaat het gewoon vinden.
De eerste dag Nederland in extreme hitte, Duitsland met de heerlijke bakkertjes en de mooie Rijn waarbij voor mij het deel in zuid Duitsland nieuw was, maar ook dit deel is mooi en goed te fietsen hoewel er ook wel lange stukken onverhard zijn daar krijg je de eerste klimmetjes, ik maakte toen al een opmerking over een dag van 500 hoogtemeters in Griekenland was bijna elke dag meer dan 1000 hoogte meters.
Tegen de tijd dat je dan in Zwitserland bent is je conditie optimaal, het klimmen in een fantastische omgeving kan je uren volhouden. Het was de eerste keer voor mij in Zwitserland maar dat is zeker een land om nog een keer te gaan fietsen.
Italië had grote verschillen het moderne industriële noorden en het armere zuiden. Met name rond de grote steden was het hier wel moeilijk om veilige routes te vinden waarbij Ancona het grootste probleem was, de kust van Italië is heel gevarieerd van het trendy noorden in de buurt van Rimini tot het wat meer onontdekte zuiden boven Bari.
Griekenland is ook een fantastisch fietsland maar daar kan het klimmen en de hitte wel een beperking zijn. De kustlijn met de azuur blauwe baaien is de beloning voor al die inspanning. Overal zijn barretjes en tavernes en er zijn voldoende mooie plekken die die niet door de toeristen massa ontdekt zijn.

Het weer heb je niet in de hand maar ik mag zeker niet klagen. In het noorden van Italië bij het Comomeer en Ferarra heb ik wat flinke onweersbuien gehad maar de rest van de vakantie was het prima fietsweer, hoewel de laatste dagen in Griekenland het goed was dat ik alleen in de ochtend fietste rond 3 uur was het gewoon te heet.

Ik ga nog eens goed nadenken wat ik zal antwoorden als mensen over mijn vakantie vragen “Hoeveel km heb je nu gefietst en in hoeveel dagen ?” want dat is nu juist waar het niet om gaat. Deze fietstocht was geen wedstrijd, het is een cliché maar gaat om de route en wat je onderweg meemaakt en niet om de bestemming. Elke dag werd er gefietst met de gedachte dat je de dagen erna ook nog verder moet, soms liepen zaken niet zoals gepland maar over het algemeen was de route en de opdeling weer helemaal OK. Bij Baden in Zwitserland heb ik wat geluk gehad, de camping was er niet meer, alle hotels waren vol en dan fiets je ineens langs een jeugdherberg waar nog plek is. Voor de rest waren de overnachtingen prima.

Lichamelijk gaat het uitstekend en zou ik zo weer terug kunnen fietsen, hoewel ik door al die slechte wegen wel een beurs achterwerk heb, daarnaast heb ik wat kleine schaafplekken op benen en armen dit komt o.a. door takken langs de weg waar je dan net te dicht langs fietst.

Met uitzondering van de bagagedrager heeft de fiets de tocht weer heel goed doorstaan, vooral de banden hebben het heel zwaar gehad, grind, glas, kleine keien zijn allemaal geen probleem geweest. Ook de slechte wegen met de vele kuilen waren geen probleem. Voor mijn gevoel heb ik ook nog nooit zulke slechte wegen gehad als dit jaar en dan met name op de B-wegen in midden en zuid Italië.
Navigatie was natuurlijk weer met de Garmin GPS, ik zou niet zonder kunnen. De eerste dag had ik nog wel wat issues maar die waren daarna opgelost, het volgen van de track op het scherm is ideaal.

Het bijhouden van de verslagen was super eenvoudig vergeleken met voorgaande jaren toen ik “waarbenjij.nu” gebruikte. Bij ongeveer elke stop schreef ik een paar regels tekst. Foto’s nam ik met mijn Canon camera. In de avond, meestal voor of tijdens het eten, zetten ik het hele zaakje online. Dit duurde nooit langer dan 10 minuten inclusief het toevoegen van de foto’s van mijn camera. Er kunnen hier en daar wat type foutjes in staan maar daar geef ik gewoon de schuld aan het toetsenbord en de autocorrectie van de iPhone.
Als er nog zaken zijn die ik kan verbeteren dan hoor ik dat graag. Ik heb nog een heel jaar om het aan te passen.

Onder het menu Samenvatting is een overzicht van alle etappes ik zal dit verder aanvullen met wat extra informatie zoals hoogtemeters en temperatuur. De informatie is hier te vinden.

Ik weet nog niet precies wat ik volgend jaar ga doen, waarschijnlijk naar Spanje maar waar in Spanje en welke route daar ga ik eens rustig over nadenken.

Dan wil tenslotte iedereen bedanken voor de leuke reacties via deze site of ander social media. Ik vond het leuk om te doen en het was altijd weer leuk om te horen dat jullie het ook leuk vonden.

Tot volgend jaar.

4 reacties

 • Hans Slegers

  Ha die Peter, ik heb je verhalen van de afgelopen dagen gemist , maar “ten slotte ” is een fantastisch overzicht van wederom een geweldige fiets beleving. Tot snel en dan hoor ik graag nog veel meer van je.

  Groet, Hans.

 • M@rry

  Hoi Peter,
  Het was wederom een genot om je verhalen te lezen met de bijbehorende schitterende foto’s en je vakantie op afstand een beetje mee te beleven!
  Groetjes,
  M@rry

  • Hallo Marry,

   Bedankt voor je leuke reacties, ik vond het weer leuk om de stukjes te schrijven.

   Groetjes Peter