Dag 11 : Boretto – Tavernelle

Na een ontbijt met de nodige ham varianten ging het richting Parma, over provinciale weg waar het best wel druk was. Bij een spoorwegovergang stond een enorme rij auto’s ik kon er prima langs maar bij de spoorweg aangekomen heb ik nog zeker 15 minuten moeten wacht voordat er een hele oude trein met veel kabaal langs kwam. Dat schiet natuurlijk niet op zo aan het begin van de dag.
Eenmaal in de buurt van Parma kwam ik een fietspad tegen dat ben ik gaan volgen en dat bracht me uiteindelijk in het oude centrum van Parma. Parma is geen hele grote stad maar heeft natuurlijk wel wat mooie oude gebouwen en heel veel terrasjes. Opvallend was dat ik hier niet veel toeristen heb gezien maar dat kon ook het vroege tijdstip zijn.
Het enige wat ik van de route voor vandaag weet was dat het hoogste punt op ongeveer 1100 meter lag Parma ligt op bijna zee niveau, dus een pittige klim.
Vanaf Parma begon het klimmen al met 25 km vals plat. Daarna begon het serieuze werk.
Na een uurtje volgen van de route begon het al goed een omleiding. Nu is een omleiding altijd meer km’s maar in dit geval ook meer klimmen dus dat koste een uur voor een stukje van 6 km. Het goede nieuws was dat het wat bewolkt was dus ik niet constant in de volle zon aan het klimmen was.
Uiteindelijk heb ik vandaag meer dan 5 uur geklommen met een maximale hoogte van 1125 meter en totaal 1740 meter geklommen dat is meer dan de klimmen in de Alpen. Maar zoals bij elke klim het uitzicht was vandaag weer fantastisch het weer was goed en om de zoveel km’s was er een fonteintje waar je water kon drinken dat maakte veel goed en uiteindelijk moet je ook weer naar beneden maar niet vandaag.
Net voorbij de top heb ik in een klein hotelletje een kamer geboekt niets waar ze ook een restaurant en een speciale ruimte voor mijn fiets hebben.
Ik verwacht dat vandaag de zwaarste dag was van de vakantie, morgen ga ik naar de westkust van Italië om te begin in La Spezia vandaar verder naar het zuiden.

Hier is de link naar de vandaag gereden route en de Samenvatting Haarlem – Sicilië (2021)


8 reacties

  • Ilse

    Gefeliciteerd met je verjaardag pap ☺️

  • John Hegman

    De zwaarste etappe, op je verjaardag, je hebt jezelf een mooi cadeau gegeven broer. Geniet maar even lekker van je hotelbed. Van harte!

  • M@rry

    Gefeliciteerd met je verjaardag. De zwaarste dag vandaag.. Is dat jouw cadeautje voor jezelf . . Nog een drankje kunnen drinken met niet-Italiaans sprekende mensen ?

  • Freek

    Van harte Peter. Je bent zo te zien al over de helft. Op de foto’s lijkt het geen zware kost, maar vooral prachtig Italia… la vita e bella. Succes verder.

    • Hallo Freek, dankjewel. Ja qua afstand ben ik op de helft qua dagen nog niet.
      Het tempo zal ook wat omlaag gaan de komende weken.