Dag 14: Sveti Petar na Moru naar Split

Het is weer vroeg licht ‘s morgens en de ochtend uren zijn de beste uren om te fietsen. Omdat je langs de kust fiets zijn de temperaturen best OK. Er is altijd wel een verkoelend windje. De route van vandaag heb ik ook in 2015 gefietst, wel ga ik nu op advies wat meer dorpjes langs. Een daarvan is SibenicI hier staat o.a. een oude burcht. Onderweg ging ik nog over een enorme brug waar je ook kan bungee jumpen. Aangekomen in Sebenic blijkt al snel dat ik niet de enige ben, een ware file nog voordat je het dorp in bent. Eerst maar even een koffie daarna heb ik rustig het dorpje bekeken.
De drukte op de wegen is sinds Zadar een stuk minder geworden. Van Rijeka naar Zadar was er aanzienlijk meer verkeer.
Er staat een stevige wind die vanuit het noorden komt en als die over zee waait voor een koele bries zorgt dat fiets prima, heel heet is het daardoor niet. Rond lunch was ik in Kastel Novi het eindpunt van mijn fietstocht in 2015. Het barretje waar ik toen ging eten was er nog steeds tijd heeft hier stilgestaan. Door naar Split, het is vrijdagmiddag rond 3 uur en al het verkeer rondom Split staat muurvast. Er is geen ruimte om langs auto’s te fietsen dus maar via het trottoir wat hier overigens niet ongebruikelijk is. Nou niet alleen de auto’s stonden vast, in het oude centrum was het zo druk met toeristen dat er bijna niet doorheen te komen was. Het oude deel van Split is best mooi maar al die toeristen maakt het een stuk minder leuk. Ik heb een poging gedaan om wat foto’s te maken met minimaal aantal toeristen erop. Denk dat dit niet heel goed gelukt is. Er lagen ook een aantal mega cruise schepen dat zal ook wel de nodige impact op de toeristen hebben. Ik vond het genoeg en ben doorgegaan naar mijn eindbestemming voor vandaag een camping net onder Split, super luxe camping weer aan het strand en met een aantal grote zwembaden en een restaurant. Hier vermaak ik me wel.

Er zit alweer een week op, afgelopen week was qua routes zeker in Oostenrijk en Slovenië een prima week. Het was wel een week met veel klimmen waarbij de meeste klim meters niet in de Alpen maar aan de Kroatische kust gemaakt zijn.

Morgen richting Dubrovnik waar ik zondag denk aan te komen.

Hier is de link naar de gereden route en de samenvatting Haarlem – Corfu Griekenland (2019)

2 reacties

Geef een reactie